İç ve dış hemoroid damar yumağındaki belirginleşmeye göre iki ana çeşidi olmakla birlikte çoğunlukla iç hemoroidlerin belirginleşerek makatın dışına sarkması şeklinde görülür. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece olarak sınıflandırılan hemoroidler ıkınınca makat dışına sarkan ve kendiliğinden içeri giderse ikinci, elle itince içeri gidene üç, elle itilmesine rağmen gitmeyen hemoroidlere dördüncü derece olarak tanımlanır.
Hemoroidler kansere dönüşmez. Ancak hemoroide bağlı rahatsızlıklar bu bölgede görülen kanser rahatsızlığı ile benzerlik gösterdiğinden bu şikayetlere sahip olan kişilerin rektal tuşe(elle muayene) veya anoskopi ve rektoskopi gibi ışıklı aletlerle muayene ile tanının aydınlatılması gerekir.
Hemoroid belirtileri:
▸ Makatta agri, kasinti, akinti
▸ Makattan kan gelmesi
▸ Tuvalet sonrasi ele gelen sislik
▸ Tuvalet sırasında agrı ile birlikte olan kanama daha çok çatlaklara baglı olmakla birlikte dış hemoroidlere baglı olarakta olusabilir.
Ayrıca iç hemoroidlerin komplike olması (içinde kan pıhtılasması) sonrası da olusabilir. Hemoroid hastalığının sikayetleri ile bu bölgenin kanserleri benzerlik gösterdiginden genel cerrahi veya gastroenteroloji uzmanına muayene olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Mahremiyet endişesiyle doktora gitmekten çekinen ve yakın çevrelerine danışarak ilaç kullanma durumunda hayati öneme haiz hastalıkların tanı ve tedavisinde gecikmeler yasanmaktadır.
Tanı makat bölgesinin gözle, eğer agrılı durumu yoksa parmakla muayenesi ve anoskopi veya rektosigmoidoskopi denilen ışıklı aletlerle inceleme sonucunda konulur.
Hemoroid Tedavisinde Uyguladığım Teknikler:
Lazer ile Hemoroid Ameliyatı
Çağımız teknolojisiyle hemoroid ameliyatlarının büyük bir kısmını lazer ile yapmaktayız, işlem genel anestezi altında yapılmaktadır ve 15dk sürmektedir, aynı gün hasta evine yollanmaktadır, işlem sonrası ağrı neredeyse yok denecek kadar az olmaktadır.